Diétna liečba

Diétna liečba cukrovky je totožná s pravidlami racionálnej výživy. Stravovanie by malo zodpovedať stravovaniu nediabetikov. 

Hlavné zásady racionálnej výživy:

1. Optimálny príjem energie na zabezpečenie tzv. primeranej hmotnosti tela (napr. zníženie energetického príjmu, ak má pacient nadváhu a obezitu alebo naopak zvýšenie energetického príjmu u chudých diabetikov 1. typu v detskom alebo mladom dospelom veku na zabezpečenie normálneho rastu a vývoja). 

2. Nízky príjem tuku menej ako 30% denného energetického príjmu by malo byť hradených tukmi. Tuky majú vysokú energetickú hodnotu. Okrem zjavného tuku ako slanina, maslo, bravčová masť, sa v rôznych potravinách nachádzajú aj skryté tuky (napr. v mäse a údeninách, v mlieku a mliečnych výrobkoch). Odporúča sa znížiť príjem nasýtených tukov, ktoré sú zväčša živočíšneho pôvodu (slanina, masť, mastné mäso, loj, vnútornosti, smotana). Zvýšiť príjem predovšetkým mononenasýtených mastných kyselín (olivový olej) a zvýšiť príjem ω-3 nenasýtených mastných kyselín (ryby a morské živočíchy). Znížiť príjem cholesterolu na menej ako 300mg/deň (potraviny s najvyšším obsahom cholesterolu sú hlavne vaječný žĺtok, pečeň a mozoček). Doporučuje sa 1-2 vaječné žĺtky do týždňa. Stužené rastlinné tuky a margaríny výrazne obmedzujeme (napr. v suchom pečive, koláčoch, sušienkach, krekeroch). Sú zdrojom tzv. trans-foriem mastných kyselín. Tieto mastné kyseliny sú pre organizmus škodlivé, lebo zvyšujú hladinu škodlivých tukov v krvi. Z mäsa a mäsových výrobkov uprednostňujeme chudé druhy (kuracina, morčacina, králik), mastné druhy sa snažíme vyradiť úplne (hovädzie, bravčové). Pri mlieku a mliečnych výrobkoch vyberáme mlieko, jogurty, syry s najnižším obsahom tuku (do 30% tuku v sušine).

3. Optimálny príjem bielkovín. Celkový príjem bielkovín by mal zodpovedať približne 10-15% denného energetického príjmu (0,8g/kg ideálnej hmotnosti pacienta/deň). Bielkovina sa vyskytuje buď v spojení s tukmi (mlieko, smotana alebo mäso) alebo s cukrami (zelenina, chlieb). Jedinou čistou bielkovinou je vaječný bielok. Z bielkovín živočíšneho pôvodu preferujeme hlavne chudé mäsá (napr. kuracie, morčacie), odtučnené mlieko, nízkotučné mliečne výrobky a vaječný bielok. Z rastlinných zdrojov sú to hlavne strukoviny (hrach, fazuľa), sója, zelenina a chleboviny. 

4. Optimálny príjem zložených cukrov. Cukry mali by tvoriť viac ako 55% denného energetického príjmu, jednoduchý cukor menej ako 10% energie. Jednoduché cukry (cukor, ktorý používame ako sladidlo - kockový, práškový alebo kryštálový, med, cukrovinky) by mal diabetik výrazne obmedziť. Cukor ako sladidlo možno nahradiť umelými nekalorickými sladidlami (napr. aspartam, cyklamáty, stevia). Jednoduché cukry sa vyskytujú aj ako súčasť ovocia. Čím je ovocie sladšie, tým viac jednoduchého cukru obsahuje (veľa cukru má banán, hruška, hrozno). Preto z ovocia preferujeme menej sladké druhy (zelené jablká, ríbezle, egreše). Medzi zložené cukry patria hlavne rastlinné škroby (napr. chlieb a pečivo, cestoviny, ovsené vločky, všetky druhy zeleniny, ovocie). Zložené cukry by mali tvoriť základ stravy diabetika. Zo zložených cukrov preferujeme celozrnné výrobky pred bielymi, nie však pre nižší obsah sacharidov, ale pre lepší glykemický index.

Na odhad množstva cukrov (sacharidov) v jednotlivých potravinách sa používa tzv. sacharidová jednotka (chlebová jednotka). Jedna sacharidová jednotka obsahuje približne 10 gramov využiteľných sacharidov. Sacharidové jednotky majú význam hlavne u diabetikov liečených inzulínom, ktorí si podľa nich môžu určiť množstvo krátko pôsobiaceho inzulínu, ktorý si podávajú pred určitým jedlom (raňajky, obed, večera).

5. Zvýšiť príjem vlákniny. Veľa vlákniny obsahuje najmä zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny (celozrnné). Vláknina má priaznivý účinok na zníženie krvného cukru predovšetkým po jedle, má aj pozitívny efekt na zníženie hladín škodlivých tukov v krvi a pôsobí pozitívne predovšetkých proti zápche. 

6. Optimálny príjem vitamínov a minerálov. Pri zmiešanej a dostatočne pestrej strave sú minerálne látky a vitamíny obsiahnuté dostatočne. Ich hlavným zdrojom sú surová zelenina a ovocie, preto je dôležité, aby aj v zimných mesiacoch bol ich dostatočný príjem.

7. Znížiť príjem soli. Menej soliť pripravované jedlá, navyše sa odporúča sa znížiť príjem údených a pečených požívatín a jedál pripravovaných dlhý čas pri vysokej teplote, odporúča sa pri príprave jedál menej vyprážať a piecť, vhodné je používať riad, ktorý umožní prípravu s minimom tukov (napr. teflónové panvice).

8. Znížiť príjem alkoholu. Z alkoholických nápojov je vhodná príležitostná konzumácia kvalitného suchého červeného vína (nie viac ako 2 decilitre denne u mužov a nie viac ako 125 ml denne u žien). Tvrdý alkohol a pivo sa neodporúča pre vysoký obsach prázdnej energie.

9. Príjem tekutín. Optimálny je príjem 2-3 litre denne. Vhodné sú neenergetické tekutiny (nesladené minerálne vody s nízkym obsahom sodíka, čistá voda, voda, nesladený čaj). Nevhodné sú sladené limonády (napr. Coca-Cola, tonik).

10. Frekvencia príjmu jedál. Veľmi dôležitý je pravidelný režim a stravovanie. Základom dňa sú raňajky, ktoré nie je vhodné vynechávať. Podobne nie je vhodné vynechávať obed. U diabetikov s vyššou telesnou hmotnosťou sa odporúča jesť 3 x denne (raňajky, obed a malá večera), u pacientov s normálnou váhou 3-5 x denne. 

11. Optimálna kultúra stolovania. Jesť vždy pri stole a v sede, nespojovať jedlo so žiadnou inou činnosťou (napr. čítanie pri jedle), jesť pomaly, neprehĺtať veľké sústa jedla.

 

diamel.sro

stránka je neaktívna

Kontakt

www.diamel.sk K Dolnej stanici 18
Trenčín
911 01
032/6583025 diamel.sro@gmail.com